Hvordan er det egentlig å være overfølsom?

Dere har kanskje hørt om det at noen mennesker er overfølsomme for f.eks. andre menneskers følelser, lyder, lukter og generelt sanseinntrykk? Jeg tror et av navnene på det er «indigobarn». Jeg er også overfølsom, men jeg er ikke noe indigobarn- jeg har bare aspergers syndrom.

Jeg merket det tidlig, og da jeg gikk på ungdomsskolen hadde mammi daglige samtaler med kontaktlæreren min hvor hun fortalte om hvordan jeg hadde det på skolen og hva jeg følte. Læreren min avfeide det konstant med at «Ho e no bare overdramatisk. Det ornær’sæ». 

Jeg tenkte på det i går.. Er jeg virkelig overdramatisk? I så fall- hvorfor er jeg det? I det sekundet fant jeg svaret. Jeg er ikke egentlig overdramatisk, men fra utsiden og uten å vite om mine utfordringer så kan det godt se slik ut. Jeg er overfølsom, og for meg er disse følelsene helt ekte, og deretter reagerer jeg slik som jeg kan i forbindelse med følelsen. Det er ikke sikkert det er «riktig» reaksjon, det er ikke sikkert jeg har «riktig» ansiktsuttrykk engang. Det er bare slik det er, og det er bare slik JEG er. 

Det er til tider utrolig slitsomt å være autistisk. Jeg tar inn absolutt alt som foregår rundt meg av lyder, lukter og synsinntrykk. Jeg klarer ikke å skille mellom det som er relevant informasjon og hva som ikke har noe med noe å gjøre. Jeg kan – midt i en samtale – slutte å snakke, stirre tomt ut i luften for så å begynne å snakke igjen. Jeg glemte rett og slett hva jeg sa, fordi noe annet et eller annet sted i rommet distraherte meg. Dere som så videobloggen min i går så det kanskje? Jeg må liksom hente meg inn igjen, selv om jeg bare sitter å snakker til meg selv. Når jeg da blir gjort oppmerksom på det så føler jeg meg så dum. Jeg bruker utrolig mye tid på å tenke at jeg er dum, teit og ikke bra nok, selv om det egentlig bare er fullstendig bortkastet. Det i meg som stammer fra autismen er ikke noe jeg bare kan ta bort, det er slik jeg er. Det er slik jeg er født, og det er slik jeg kommer til å dø. Det er bare meg.

Så neste gang du tenker at noen er overdramatiske, prøv å tenk på hva som eventuelt ligger bak reaksjonen og følelsene. Lov meg det.


bildelink

#psykiskhelse #autisme #aspergerssyndrom #følelser #fordommer 

1 kommentar

Marie

28. januar 2016 kl. 19.08

Høysensitive er også veldig vare for sanseinntrykk, og jeg er høysensitiv. :) Vet ikke hvordan det er å være autistisk, men å sanse mer enn "normalen" er slitsomt nok i seg selv!

padmesophie

28. januar 2016 kl. 19.11

Marie: Det er det så absolutt!

Svar til denne kommentaren

Skriv en kommentar

Merk: Kommentarer legges ut etter manuell godkjenning.


Til toppen