Røde kors: det offentlige svikter ungdommer som sliter

Repost fra min WordPressblogg, skrevet 7. august 2013

Store deler av dagene mine da formen er på bunn går med på å lese vg (i tillegg til mye annet). Jeg kommer stadig over artikler som jeg synes og føler er klønete skrevet av folk som ikke vet hva de skriver om, sånn som denne artikkelen som jeg leste for en halvtime siden. Røde Kors – Det offentlige svikter ungdommer som sliter. Teksten under lyder slik «Myndighetene refses». Under her er en liste som Røde Kors mener kan hjelpe til å forebygge ensomhet og psykiske lidelser hos unge.

DETTE KREVER RØDE KORS:
Røde Kors vil ha på plass en ny nasjonal forebyggingsplan der økte øremerkede midler til kommunene skal gå til:

1. Flere rådgivere, lærere og ungdomsklubbledere som har tid til en prat, også etter kontortid.
2. Flere lavterskelsteder å gå til med sine bekymringer, som skolepsykologer, helsesøstre.
3. Mer informasjon om hvor man kan henvende seg med problemer.
4. Flere åpne, inkluderende og gratis fritidstilbud for alle.
5. Mer plass til psykisk helse i skoleundervisningen.
6. Bedre opplæring for lærere i psykisk helse.

 

Med hånden på hjertet kan jeg si at ja, kanskje man kan innføre det, men nei, det kommer ikke til å gjøre noen forskjell. Forskjellen blir hvertfall ikke så altfor stor. Jeg kom inn i psykiatrien da jeg var ni år gammel. Jeg gikk i 4. klasse og hadde allerede slitt ett år med spiseforstyrrelser. Elevene brydde seg ikke (de var for unge til å forstå, men ikke for unge til å gjøre noen vondt), lærerene så rett gjennom meg og ting gikk nedover allerede da.

Utdannelsen til lærere, psykologer og helsesøstere og gratis fritidstilbud har ikke noe å si. Det handler ikke om det. Det handler om at så alt for mange ikke burde jobbet som det de faktisk jobber som. Det handler om personligheten til lærerne, psykologene og helsesøsterne, ikke utdannelsen. Så virkelig, beklager. Beklager for at jeg ikke har noe tro på det. Jeg har vært gjennom så alt for mye og vært en kasteball altfor lenge til å tro at det er relativt enkelt å fikse på.

Men her- her er den virkelige, og verste grunnen til mobbing, uansett hvor lite dere vil tro på det så kan man legge en god del skyld over på foreldrene til barn. Ingen er født onde eller slemme, det er slikt man lærer. Om foreldrene snakker stygt om en annen forelder eller om en i klassen som er litt annerledes mens barnet hører på (og tro meg, barn har såkalte lange ører, de hører mye selv om de ikke synes) skaper det store problemer. Det er slik barn lærer å være slemme, fordi foreldrene ikke vet hvordan de skal oppføre seg og hva som kreves av dem som foreldre og medmennesker.


bildelink

#samfunn #rødekors #vg #psykiatri #psykiskhelse #mobbing 

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Merk: Kommentarer legges ut etter manuell godkjenning.


Til toppen