«Ikke for å skjære alle over én kam altså…»

Hva betyr det egentlig? Definisjonen på ordtaket er nemlig det at man ikke tror alle som er av en oppfatning, en opprinnelse eller en religion (eller noe annet!) er like, står for det samme o.l. Men brukes det for mye?

De siste dagene har jeg lest diverse ting knyttet til ordtaket som faktisk heter «å skjære alle over én kam», ikke «å ta alle» eller «å dra alle». Kilde på dette her. Uansett, jeg har lest «ikke for å skjære alle over én kam altså, MEN alle ungdommer er faktisk sånn og slik», «ikke for å skjære alle over én kam altså, men alle som må få støtte av nav er late», «ikke for å skjære alle over én kam altså, men alle muslimer er terrorister». «Ikke for å skjære alle over én kam, MEN ALLE ER SÅNN». Er det noen som kjenner seg igjen? 

Hvorfor er det slik at vi mennesker har en trang til å bastant sette noen i bås fordi ditt eller datt, sånn eller slik? Er det slik at ordtaket (eller utrykket) brukes kun for å ikke få kjeft og/eller kritikk, mens man i realiteten ikke mener det, fordi man rett og slett er for feig? Man kan ikke legge frem en mening som fakta uten å ha underbyggende tall/statistikker, man må understreke at det er en personlig mening. Ja, for all del, kanskje mange mener det samme- men det er fortsatt kun en mening og ikke et faktum, om du ikke kan legge frem bevis. 

Hvorfor er det slik at noen absolutt må bruke dette uttrykket i forbindelse med sin egen mening, for deretter å nevne at ALLE er slik? Det er for meg et mysterium…

 

#ærlighet #meninger #samfunn #tanker #fordommer #ordtak #uttrykk #selvmotsigende

3 kommentarer

Anonymous

7. mars 2016 kl. 20.21

HeiHei! Finnes det endelig bevis på at jesus er en vandrer historie? Sjekk ut verdensveg.wordpress.com

padmesophie

7. mars 2016 kl. 22.38

Anonym: Alle har vel sine egne meninger når det gjelder religion, hehe :)

Svar til denne kommentaren

Anonymous

8. mars 2016 kl. 13.36

Wikipedia : "Å skjære alle over én kam er et gammelt norsk idiom. Å skjære alle over én kam er et gammelt norsk idiom som stammer fra de tider hvor frisørene var hårskjærere, altså før saksene ble oppfunnet." Altså "over" - ikke "under".

padmesophie

8. mars 2016 kl. 17.10

Anonym: Ble gjort oppmerksom på dette for litt siden, så jeg skal rette det opp nå :-)

Svar til denne kommentaren

Laila

12. mai 2016 kl. 23.00

Må si jeg er helt enig med det du skriver her! Det blir som å begynne setninger med: "ikke for å være slem, men..." Føler det alltid blir sagt noe slemt uansett! Godt skrevet :)

padmesophie

13. mai 2016 kl. 10.50

Laila: Ja.. Tusen takk :)

Svar til denne kommentaren

Skriv en kommentar

Merk: Kommentarer legges ut etter manuell godkjenning.


Til toppen